Количка

0 артикула

Подарък от Боговете - агаве

Дата: 2014-08-15

Агаве е много интересно пустинно растение. Често е мислено за кактосово подобно растение, но то всъщност е от семейството на Лилиите. Интересно е, че цъфти много рядко - на 30-60 години. След прецъфтяване умира. От тук идва и българското наименование на растението - столетник.

 

Агаве е поредното полезно за здравето растение идващо от Южна Америка.  Познавано и използвано е още от ацтеките като подстадител. Съществуват около 300 вида агаве, но само от няколко се извлича божествения нектар. Един от най-използваните видове е синьото агаве, от което се прави и добре позната текила.

 

Нектарът от агаве се добива като сокът, съдържащ се в сърцевината, се извлича и филтрира, Употребата на сироп от агаве през последните години расте в световен мащаб. Той се нарежда на челно място заедно с други предпочитани естествени подсладители като медената билка стевия и кленовия сироп. Вкусът му е фин и неутрален, но медиците препоръчват да се използва икономично заради високата сладост. Сиропът от агаве не ароматизира ястията, в които се слага за разлика от кленовия сироп и меда. Е да, агаве не притежава качeствата на меда, но е чудесна алтернатива ако сте алергични към него.

 

Нектарът от агаве се състои главно от глюкоза и фруктоза. Съдържанието на фруктоза е много високо, достига до 90%. В сравнение с другите продукти, които се използват за подслаждане, нектарът от агаве има много по-нисък гликемичен индекс – 27. В агавето има голямо количество витамини А, В, К, D и С, както и кумарини, алкалоиди, естрогеноподобни изофлавоноиди.

 

Сладостта на агавето е 1.5 пъти повече от тази на захарта. Разтваря се много лесно дори в студени напитки. Най-подходящо е агавето да овкусява суровите десерти и шейкове, защото в печива сладостта на сиропа малко или много се изпарява. 100 г агаве съдържа едва 0.15 г мазнини, 0.52 г белтъчини и 16 г въглехидрати.

 

Векове след като растението агаве е открито, става ясно, че съдържа субстанция, която успешно се бори с остеопорозата и стимулира производството на хормон, който регулира нивото на инсулина в кръвта. Нектарът от агаве е изключително подходящ не само за вегани и вегетарианци, но и за всички, хранещи се здравословно. Агаве се използва при бронхит, артрит, очни възпаления, менструални нарушения, при рани и порязвания. Агаве, смесено с тиквени семки и жълто чили е много полезна смес при хора, които страдат от повторно завръщане на заболяванията, които вече веднъж са ги поразили. Агавето има диуретични, антисептични, противовъзпалителни, разхлабващи и укрепващи свойства. Сокът от растението съдържа и вещества, които предпазват от рак на дебелото черво.

 

Въпреки че имат редица полезни свойства, агавето притежава и някои негативи ако предозирате. Поради високото му съдържание на фруктоза не е добре да се приема в големи количества, тъй като може да предизвика болестни състояния, много по-лесно, отколкото глюкозата. Това е така, защото глюкозата метаболизира във всяка една клетка на човешкото тяло, докато фруктозата само и единствено в черния дроб. Консумацията на толкова богат на фруктоза продукт може да спомогне за развитието на патологични условия, близки до диабет. Освен това може да се стигне до увеличението на млечната и пикочната киселина. Повишената употреба на фруктоза може да ускори процесите на стареене на клетките и да доведе до загуба на минерали като калций, желязо, цинк, магнезий и други. За това лекарите препоръчват умерена консумация на подсладителя. Употребата на 15 до 50 грама от заместителя на захар на ден е здравословна, но ако не страдате от чернодробни заболявания и водите активен начин на живот.

 

 

Съвет: както видяхме, всяко нещо с което прекаляваме, колко и да е полезно, може и да ни навреди. Живейте балансирано! Хранете се разнообразно и здравословно и бъдете активни освен физически, но и ментално. Бъдете осъзнати спрямо храната, която приемате, както и за начина си на живот. Давайте си почивка, творете, медитирайте и се насладете на живота.

 

Категории

 

Публикация, споделена от Изкуството да живееш® (@artoflivingbg) на

Нови продукти

Най-продавани