Количка

0 артикула

Вълче грозде или годжи бери - червен диамант за мъже и жени

Дата: 2014-07-21

От началото на 21-ви век интересът към годжи бери, още познато като вълче грозде, нараства значително. Годжи бери стана гореща „стока“ в модерната  здравословна хранително-вкусовата промишленост. В Азия плода е спечелил репутация на "червен диамант". Дори всеки август плодовете се се честват в Нинся, Китай с ежегоден фестивал, който съвпада и с прибирането на реколтата от годжи бери.

 

Тези деликатни червени горски плодове, традиционно се отглеждат в хималайските долините на Китай, но растат и на други места в северното полукълбо.

 

 

Годжи бери са уникални сред плодове, защото за плод съдържат най-висока концентрация на протеин, което значи, че доставя всички необходими за развитието на тялото аминокиселини. Те също са заредени с витамин C, съдържа повече каротеноиди, отколкото всяка друга храна, има двадесет и един от важните за организма микроелементите и са с високо съдържание на фибри. Похвално съдържание на желязо - 15 пъти повече отколкото в спанака, както и калций, цинк, селен и много други важни минерали, микроелементи. Няма съмнение, че скромните Годжи Бери плодове са прекрасна хранителна електростанция.

 

Този невероятно малък суперплод съдържа също така естествени противовъзпалителни, антибактериални и противогъбични съединения. Техните мощни антиоксидантни свойства и полизахариди помогнат за стимулиране на имунната система. Не е чудно тогава, че в традиционната китайска медицина, те са известни с увеличаване на силата на човек. Също се смята, че консумирането им носи дълголетие. Китайците използват плодовете от годжи бери, за да лекуват различни заболявания. Смята се, че плодовете действат добре на бъбреците и черния дроб, могат  да помогнат при болки в долната част на гърба, виене на свят и при проблеми със зрението. Те най-често се консумират в сурово състояние, направени на чай ​​ или като съставка за супа. В Източна медицина за годжи бери се казва, че коригира "чи" недостатъци като ниска консумация на енергия, безсъние, сърцебиене и тревожност.

Многобройните Годжи Бери продукти появили се на пазара обещават младост, добро здраве, дори споробност за борба с рака и повишен сексуалния нагон.

Силата на годжи бери е в това, че съдържа най-богатият и най-пълния спектър на антиоксидантни каротеноиди от всички известни храни и е с повече бета каротин от морковите. Съдържа комплекс от витамини: витамин A и зеаксантин, които предпазва очите,  B-комплекс витамини, които както знаем превръщат храната в енергия, витамин C - 500 пъти повече за унция, отколкото в портокалите (не може да се сравянява с шипките, но все пак), витамин E, които много рядко се среща в плодовете, обикновено се намират само в зърнени храни, семена и ядки. Важно е съдържанието на микроелементи - двадесет и един, включително и германий, който трудно можем да си набавим от храна, тъй като се среща твърде рядко, а е важен, особено при борба с ракови заболявания. Линоловата киселина в плодовете на годжи бери подпомага увеличаването на мускулната маса и подобряване на функцията на имунната система. Полизахариди, които също подсилват имунната система имат и мощен агент против стареене, който стимулира отделянето на хормони от хипофизната жлеза, което води до подмладяване. Бета-ситостерол е противовъзпалителен агент, известен с това, че понижава на холестерола и се използва за лечение на импотентност и разширяването на простатата. Тъй като има повече протеин от пшеницата годжи бери показва инсулино подобно действие, което е важно а разлагането на мазнините. При менстуални проблеми консумацията на плода има облекчаващ ефект.

 

Пълноценно балансираните съставки на годжи бери са много важни за един здрав организъм. Всичко, което съдържа в себе си плода спомага за добро здраве, жизненост и разбира се самочувствие. Неизбежно е да се чувствате добре когато тялото ви се чувства добре, когато сте му дали това, от което наистина има нужда.

 

Годжи бери най-често се предлагат в изсушен вид. Може да го дабавите към мюсли, овесени ядки, в салати. Пресния сок от годжи бери е особено популярен в районите, в които се отглеждат плодове, но дори и ако го накиснете за няколко часа във вода отново се получавата приятна напитка. Може да добавите и сок от различни горски плодове,  да се комбинира с чай или да си направите шейк. Възможности много!

 

Съвет: Не забравяйте, че тялото ви изисква освен храна, но и движение! Колкото и здравословно да се храните само с храна не може да се подържа здраво тяло. Спортувайте!

 

Опаковка годжи бери може да закупиш от нашия онлайн магазин!

 

Категории

 

Публикация, споделена от Изкуството да живееш® (@artoflivingbg) на

Нови продукти

Най-продавани