Количка

0 артикула

Защо да използваме кокосово масло вместо паста за зъби?

Дата: 2016-04-14

 

Ползите за здравето от кокосовото масло включват грижа за косата, грижа за кожата ,намаляване на стреса, поддържане на здравословно ниво на холестерол, подсилен имунитет, правилно храносмилане и регулиране на обмяната на веществата. Тези ползи от кокосовото масло се дължат на наличието на лауринова киселина, капринова киселина и каприлова киселина и съответните им свойства - антимикробно, антиоксидантно, противогъбично, антибактериално и успокояващо.

 

Според проучвания едно от най-интересните приложения на кокосовото масло е вместо паста за зъби. Кокосовото масло притежава антибактериални и избелващи свойства, което го прави отлична основа за паста за зъби. Кокосовото масло унищожава бактериите, причиняващи кариес.

5 причини да използвате кокосовото масло като паста за зъби

Кокосовото масло има почти перфектен състав, за да служи успешно като паста за зъби. Виж 5 основни причини защо да използваш кокосово масло вместо паста за зъби:

 

1.Не съдържа вредни химични вещества

Традиционните пасти за зъби съдържат антибактериалното химично съединение триклозан, за което има опасения, че е свързано с развиване на резистентност към антибиотици и нарушения на ендокринната система.

Химикалите, засягащи ендокринната система, създават основателна тревога, тъй като могат да предизвикат редица здравословни проблеми, включително: рак на гърдата, на яйчниците, на простатата, на тестисите, недоносеност и ниско тегло на новородените бебета, преждевременен пубертет при момичетата и задържан тестис при момчетата.

Проучвания върху някои животни показват, че триклозанът предизвиква малформации на костите на плода при мишки и плъхове, което подсказва, че той може да влияе и въху хормоните.

Флуоридът е друг често срещан химикал в традиционните пасти за зъби. Флуоридът е токсичен индустриален отпадъчен продукт, който е отровен за организма дори и в минимални количества.

 

2. Кокосовото масло е ефективно срещу бактерии, предизвикващи кариес

Проучванията доказват, че масажирането на венците с кокосово масло за 10 минути на ден (в продължение на 3 седмици) значително намалява Streptococcus mutans, причиняващи кариес, както и плаката.

 

3.В домашната паста за зъби няма пенливи вещества

Докато кокосовото масло поддържа естествения баланс на липидите на езика, като едновременно притежава и мощни антибактериални свойства, повечето пасти за зъби съдържат повърхностно активни вещества като натриев лаурил сулфат, натриев лаурет сулфат (SLS) или натриев лаурил етер сулфат (SLES). Повърхностните активни вещества са химикали, които предизвикват пенливия ефект на пастата за зъби, но те оказват влияние и върху вкусовите рецептори, и се смята, че това е причината всичко да ни се струва с лош вкус веднага след като сме си измили зъбите.

 

 

4. Кокосовото масло не е скъпо

За измиване на зъбите, ни е необходимо съвсем малко количество кокосово масло, а един буркан може спокойно да ти стигне за месеци, което го прави значително по-евтино от пастата за зъби в магазина.

 

5. Приготвя се много лесно

Рецепта за паста за зъби с кокосово масло:

 

Използвай 1/2 ч.ч. кокосово масло

  • 3 с.л. сода за хляб
  • 1 с.л. масло от чаено дърво
  • 1/16 с.л. ментово масло.

 

 

Смеси в блендер. Не е необходимо да загряваш маслото преди да го използваш в рецептата, но нека не е замръзнало в хладилника. Съхранявай в стъклен буркан и ще имаш паста за около 2 месеца.

 

Очаквай още съвети от AyurvedaBio.com!

 

 

Категории