Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Многобройните ползи на Ашваганда за здравето

Ашваганда е една от най-популярните билки в аюрведичната медицина и се изпозва от 2 500 години насам. Приемът й подпомага функцията на щитовидната и надбъбречните жлези, намалява стреса и тревожността, както и помага за овладяване на депресивни състояния. Тази билка балансира нивата на кръвната захар и се бори с раковите клетки, намалява дегенарцията на мозъчните клетки и подобрява паметта, подпомага имунитета и дава издръжливост, засилва мускулите, сексуалните функции и облагодетелства плодовитостта.

 

Ашваганда е широко изследвана и се причислява към групата на адаптогените. В Индия е известна като „силата на жребеца“, защото подкрепя имунитета след заболявания. Някои я наричат „индийски женшен“ заради способността й да дава издръжливост и да балансира стреса. Тя е много популярна, именно защото намалява стреса, подпомагайки равновесието на хомеостазата в моменти на физическо и психическо изтощение. Aшваганда намалява нивата на кортизола и балансира хормоните на щитовидната жлеза. Според Аюрведа ползите от индийската билка не спират дотук: тя балансира промените в настроението и предпазва от дегенеративни заболявания.

Буквалното значение на името на растението е „миризма на кон“, тъй като се твърди, че свежите корени носят този аромат. Смята се, че хората, които я използват, развиват силата и жизнеността на благородното животно. На латински названието й е somnifera и може да се преведе като „подпомагаща съня“.

В аюрведичната медицина Ашваганда спада към Rasayana – един от осемте клона на лечебната практика. Това означава, че нейната функция е да поддържа психическото и физическото здраве, да защитава тялото от болести и от увреждащите факори на околната среда, както и да забавя стареенето. В Индия се използва от векове като широко-спектърно лекарство, а в наши дни учените откриват, че притежава противовъзпалителни и антиоксидантни качества.

 

      * Поръчайте таблетки Ашваганда на Шри Шри Аюрведа от онлайн магазина. *

 

Една от невероятните функции на Ашваганда е, че повлиява изключително благоприятно пациенти с хипер и хипо функция на щитовидната жлеза. В пилотно изследване от 2017 г., публикувано в „Journal for Alternative and Complimentary Medicine“, са разгледани ползите на Ашваганда за пациенти с предклиничен хипертиреоидизъм. Всички 50 участника са били диагностицирани с нарушени функции на щитовидната жлеза, но не са показали очевидни симптоми на дефицит. За период от осем седмици третираната група е получавала по 600 мг екстракт от Ашваганда на ден, а контролната група – обикнвено нишесте с плацебо ефект. Изследователите открили, че пациентите, приемали Ашваганда, значително подобрили баланса на нивата на TSH и тироксин в сравнение с контролната група. Заключението е, че незаменимата билка може да е от полза за нормализиране на действието на щитовидната жлеза при пациенти с хипотиреоидизъм.

 

Още едно проучване, публикувано в „Journal of Ayurveda and Integrative Medicine“, подчертава качествата на Ашваганда като билка, която подсилва функцията на щитовидната жлеза.  В изследването участвали пациенти с биполярно разстройство, които използвали билката за подпомагане на когнитивните функции за период от 8 седмици. Резултатите в края на проучването показали повишение на Т4, въпреки че това не била началната цел на изледването.        

Едно от най-известните преимущества на Ашваганда е, че лекува по естествен начин тревожността и хроничния стрес. Проучване, публикувано през 2009 г. в „PLOS One“, показва, че свойствата на билката са сравними с действието на традиционни лекарства, като лоразепам и имипрамин, но без страничните ефекти. Ашваганда повлиява ефективно и пациенти с депресия. Приемането й повишава устойчивостта ни на стрес, който е една от причините за депресивни състояния. Изследванията показват, че билката може да се използва за стабилизатор на настроението при клинични състояния на депресия.

 

Тъй като съдържа флавоноиди, приемът на Ашваганда повлиява благоприятно и диабетиците. Тя помага за достигане на нормални нива на кръвната захар. В допълнение на всичко това, Ашваганда може да помогне да се намали растежа на туморни и ракови клетки в организма. Изследванията показват, че билката намалява разпространението на ракови клетки, главно в областта на гърдите, белия дроб, стомаха и червата. Това се дължи на способността й да засили имунитета и на действието й като антиоксидант.

Емоционалният, физически и химически стрес могат да имат пагубно въздействие върху мозъка и нервната система. Скорошни изследвания показват, че Ашваганда не само намаява нивата на стрес, а и защитава мозъка от дегенерация на клетките, която може да доведе до Болестта на Алцхаймер и Паркинсон. Една от основните причини за благоприятното й въздействие е, че съдържа силни антиоксиданти, които разрушават свободните радикали, предизвикващи стареене.

 

Ползите от приема на Ашваганда наистина са многобройни. Билката може да се използва като хранителна добавка или да бъде изписана като лекарство от аюрведичен доктор.

 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Категории

 

Публикация, споделена от Изкуството да живееш® (@artoflivingbg) на

Нови продукти

Най-продавани