Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Трите доши и петте елемента в Аюрведа

 
 
Древната наука аюрведа е най-старата система за лечение в света, родена в Индия преди повече от 5000 г. В днешно време все повече хора от целия свят се обръщат към нея за лечение на хронични заболявания, но и за подобряване на живота и дълголетието си. В основата на аюрведа заляга разбирането на самия себе си. Когато човек познава своята уникална природа, или доша (конституция, тип), той осъзнава как си взаимодейства със заобикалящата го среда и избира нещата, които подобряват здравето му и му помагат да се чувства добре.
 
Петте елемента в света - въздух, пространство (етер), огън, вода и земя - определят трите доши. Според аюрведа болестта е естествен краен резултат от начин на живот, който не е в хармония с природата на човека. Така наречената доша е балансът на енергии в нашите тела и умове. Тя описва кои сте вие на най-базово ниво. Този уникален баланс на енергиите определя всичко - от структурата на костите до предразположението към определени предизвикателства за здравето. Нашата конституция описва какво ни привлича по естествен начин, както и какво ни отблъсква, кое е присъщо за природата ни и кое ни изкарва от баланс и ни разболява. Според Aюрведа пътят към здравето е различен за всеки човек и зависи от неговата доша, защото при всеки човек балансът на енергии е различен. Аюрведичните терапии включват не само хранителен режим и подправки, а и арома терапии, детоксификация, йога и медитация.
 
Трите доши в аюрведа се наричат вата, пита и кафаНие сме комбинация от трите доши, но при всеки човек балансът на тези енергии е различен. При някои хора доминира една от тях, докато при други е смес от две или три доши. Те се определят от петте основни елемента: вата - въздух и пространство, пита - огън и вода, и кафа - земя и вода. На най-базово ниво Пита представлява нашия метаболизъм, Кафа е структурата ни, а Вата е подвижността, която дава живот и действие на същността. Без трите енергии ние просто няма да съществуваме.

Вата

Вата доша е съставена от елементите въздух и пространство и има качества, подобни на тези елементи. Вата много прилича на вятъра - лека, хладна, суха и подвижна. Хората с такава конституция също имат много от тези качества. Телата им са леки и стройни, движат се бързо, костите им са тънки, а косата и кожата им са сухи. Те често се движат и говорят бързо. Тези качества са забележими и в личностните им характеристики - те са разговорливи, ентусиазирани, креативни, гъвкави и енергични. Вата отговаря за нервната система, нивото на енергия, ума, съня.  Когато са извън баланс тези хора губят тегло, имат запек, отслабва имунитета и нервната им система, лесно се объркват и се претоварват, трудно се фокусират и вземат решения, имат проблеми със съня. Това се забелязва когато са под стрес, тогава ги завладяват и студени емоции, като безпокойство, тревоги, напрежение, страхове и потиснатост.
 
За да се балансира Вата се препоръчват програми с акцент върху противоположните фактори - топлина, тежест, захранване, влажност и стабилност. Чрез храната Вата се балансира с консумация на топла и сготвена храна, варени зърнени храни като ориз, готвени зеленчуци, както и топло мляко с подправки. Силните подправки като джинджифил увеличават вътрешната топлина, а хранителните билки като ашваганда балансират Вата. Не се препоръчва бяло брашно, защото имат слабост в дебелото черво. 
                                                                     
Пита
 
Пита е съставена от елементите огън и вода, като огънят доминира и хората с такава доша имат повече огън в себе си. Пита е гореща, остра и проницателна, а и по някакъв начин променлива и мазна. Мазната природа на Пита е свързана с вторичния елемент вода и хората с Пита доша имат тези качества. Те усещат топлина в тялото си и имат донякъде мазна кожа, проницателни очи и остри черти. Често имат умерено тегло и добра мускулатура. Когато са извън баланс може да имат разстройство, инфекции, кожни обриви и слабост в черния дроб, далака и кръвта. Може да се появят киселини в стомаха, алергии, кожни проблеми, проблеми с кръвното и гнева. Пита доша отговаря за храносмилането, метаболизма, интелекта и емоциите.
 
Хората с Пита конституция обичат да решават проблеми и когато са под стрес заемат твърда позиция. Могат да станат доста напрегнати и да говорят с остър език. Те са много фокусирани, амбициозни, способни, смели, енергични и ясни в комуникацията, изразяват се точно. Могат да бъдат прекрасни приятели и страховити врагове. Емоционално ги разклащат горещите емоции като страх, възмущение и ревност.
 
За да се балансира пита се съставят програми, които акцентират върху противоположните й черти - охлаждане, тежест, захранване и сухота. Препоръчват се охлаждащи подправки като резене, както и сурови зеленчуци, ориз, пшеница и повечето видове боб. За да се подхрани тялото се използват сладки билки като шатавари (аспарагус), а горчивите вкусове като корен от глухарче регулират огъня. Могат да се хранят със сурова храна, но е добре да ядат навреме. Не се препоръчват прекалено много цитруси. Могат да пият пресни сокове, но не от цитрусови плодове. Не е препоръчително да консумират много люто. Трябва да спят достатъчно, имат енергия, искат да работят, но може да се стресират; важно е да се отпускат и да медитират.
 
Кафа
 
При Кафа доша доминират елементите вода и земя. Точно като тези елементи Кафа е хладна, влажна, стабилна и тежка. В тялото тези качества се проявяват като плътни, тежки кости, блестяща и мека кожа, бавен метаболизъм и едра, здрава фигура. Кафа представлява структурата на тялото. На хората, които са с Кафа доша често им е хладно. Когато е балансирана Кафа дава сила, жизненост и добър имунитет. Когато е извън баланс, хората с доминираща Кафа доша стават мързеливи, могат да качат тегло, да имат проблеми с белия дроб и синусите, където се събира секрет, с холестерола и малко енергия. Те са предразположени към диабет, който не е инсулино-зависим.
 
Елементите вода и земя се отразяват и в личността на хората с Кафа доша. Те са стабилни и не са склонни към много промени. Справят се добре със стреса или дори не го забелязват. Като цяло са консервативни и предпочитат да запазят нещата както са. Хората с такава конституция търсят комфорта, което е свързано с меката, водна природа на Кафа. Но прекалено много комфорт може да доведе до липса на мотивация и чувство на заседналост. Когато кафа е извън баланс се появяват тежки емоции като летаргия и депресия. 
 
За да се балансира Кафа се препоръчват противоположните й качества - лекота, сухота и топлина. Препоръчват се зърнени храни като киноа и амарант, люти подправки, карамфил. Предписва се диета, богата на зеленчуци и много малко ядки и млечни продукти. Хората с доминираща Кафа доша трябва да спортуват редовно, да не ядат мазно, да не ядат много месо, не им е нужен протеин, понякога може пилешко. Трябва да постят. Не се препоръчва да консумират много млечни и сладки продукти, защото може да имат проблеми с черния дроб и холестерола.
 
                                    

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Категории

 

Публикация, споделена от Изкуството да живееш® (@artoflivingbg) на

Нови продукти

Най-продавани