Количка

0 артикула
Вижте всички статии

Аюрведичната консултация - от древността до наши дни

Аюрведична консултация (Нади парикша) е древен метод за откриване на заболявания, който се използва в     аюрведа и китайската медицина още от 13-ти век. Тя се преподава и може да бъде научена от всеки лекар в   наши дни. Чрез нея се установяват както заболявания и хронични болести, така и физически, умствени и   емоционални дисбаланси. Този метод изважда наяве коренната причина за болестта и се лекуват не само   симптомите, а цялото тяло. Пулсът на лявата ръка показва състоянието на сърцето, тънкото черво, черния дроб,   жлъчката, бъбреците и пикочния мехур. Точките на дясната ръка съобщават на специалиста за белия дроб,   дебелото черво, далака, стомаха, перикардия, панкреаса и метаболизма.
 
Първоначалният преглед започва с мерене на пулсa на двете ръце. Нужно е три часа преди преглед да не сте     консумирали храна, тонизиращи напитки, кафе, черен чай, кока кола и алкохол, иначе това може да се отрази на   пулса и да не даде реален резултат. След хранене започва процесът на метаболизъм в тялото и пулсът се   променя. Аюрведичният специалист преглежда също езика, очите и шията на пациента. Освен, че мери пулса,   лекарят наблюдава и цялостното физическо състояние на човека, неговото поведение и навици, изражението на лицето, реакцията му към климата, апетита, силата, навиците на сън, дишането, история на болестта и други фактори. Той обсъжда всички тези аспекти с пациента, за да потвърди диагнозата, разчетена от пулса.
 
Чрез Нади парикша аюрведичният специалист усеща честотата на вибрации на пулса на лъчевата артерия. Той чувства фините вибрации на седем нива вертикално надолу, като така установява различните функции или дисфункции на тялото. Пулсът разкрива както физическите, така и психическите характеристики на пациента. Те се обясняват под формата на симптомите на заболяването и се разбират причините за болестта. Затова пулсовата диагностика представлява основата за отстраняване на всяко неразположение в тялото. Освен това тя е научен способ, който дава възможност на хората да обезпечат собственото си благосъстояние чрез много методи, като например терапевтични масажи, лична диета, подходящи упражнения и спортове, обстойна детоксификация, хранителни добавки и промени в начина на живот.
 
Аюрведичната консултация идва от традициите на Аюрведа - древна наука за холистично здраве на 5000 години, която е доказала ефекта си с времето. Според нея всяка т.нар. "болест" в тялото всъщност е резултат от дисбаланса на нашите доши. Според аюрведа съществуват три основни доши, или конституции: вата, пита и кафа, които от своя страна представляват петте елемента. Вата носи елементите пространство и въздух, пита - огън, а кафа - вода и земя. Тайната на консултацията и поддържането на добро здраве е да се възвърне баланса на тялото. Принципите на аюрведа следват естественото диагностициране на болестите чрез пулсова диагностика, а след това се преминава към подходящ режим, който осигурява балансирано здраве.
 
Аюрведа поддържа здравето без да нарушава естествената интелигентност на тялото. Аюрведичните добавки, практики и техники нямат странични ефекти. Затова в момента все повече и повече хора по света се обръщат към тази древна наука, за да си помогнат, да възстановят здравето си и да го поддържат в най-доброто възможно състояние.
 
Виж графика на аюрведичния специалист по аюрведична консултация Авишек Мишра, който от години живее в България и е помогнал на хиляди хора да върнат здравето си и да се почувстват по - добре. Запази си час тук.
 
Авишек Мишра

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Категории