Количка

0 артикула
Вижте всички статии

5 причини да ядем здравословно

Здравословното хранене не винги е лесно, но решението да преминете на здравословна диета може да се окаже едно от най-важните и умни решения. Защо? Не само ще ви накара да се чувствате и изглеждате добре, но със сигурност ще Ви спести бъдещи разходи свързани с вашето здраве. 

Дори и да имате намерение да се храните здравословно, да знаете какво точно означава това може да бъде голямо предизвикателство. Здравословните диети изключват храни, които са с високо съдържание на захар, наситени мазнини и натрий. Това включва т.нар. "бърза храна", калорични газирани напитки, чипс, крекери. 

Ако се нуждаете от помощ, за да стартирате своя здравословен хранителен режим, прочетете следващите пет причини, които със сигурност ще ви накарат да се замислите за промяна.

 

1. Увеличиване на мотивацията и продуктивността

Подобно на автомобилите, вашия мозък се нуждае от качествено гориво, за да работи ефективно. Когато става въпрос за работа, е доказано, че хората, които се хранят здравословно са по-фокусирани и продуктивни на работното място, отколкото останалите. Проучване, публикувано през 2012 показва, че водещите нездравословния начин на живот повишават риска от загуба на продуктивността с 66%. Друго изследване от своя страна доказва, че нездравословното хранене води до поява на 19 рискови фактора, които влият на мотивацията и продуктивността, включително хронични болки и финансова нестабилност. 

 

2. Подобряване на настроението

Храната, която поглъщате оказва въздействие на мозъка, включително и частите, които регулират настроението. Поддържането на стабилни нива на кръвната захар чрез редовно, правилно хранене ще ви помогне да се чувствате добре през целия ден. Храни, богати на витамини и минерали, като например плодове, пълнозърнести храни и зеленчуци са свързани с по-малък риск за поява на депресия. Същото важи и за храните богати на омега-3 мазнини - ядки, сьомга и др. 

Истинското щастие не се изразява само в лиспата на депресия - то включва и общото благосъстояние. Много хора споделят, че след като са започнали да водят здравословен начин на живот, неуминуемо са увеличили тяхната енергия, стабилизирали са настроението си, подобрили са съня си, намалили са болките в ставите си, и по-лесно успяват да се концентрират върху задачите си. 

Здравословното хранене успешно се бори и със стреса. Когато тялото Ви е подложено на хроничен стрес, то разгражда протеин, за да се подготви за битка, но някои храни регулират количеството кортизол в организма - хормонът на стреса. Някои изследвания доказват, че приема на храни с омега-3 мастни киселини и магнезий значително намаляват нивото на кортизол в организма. Диета, богата на проетини, включително риба и млечни продукти също спомага за поддържане на ниски нива на хормона кортизол. 

 

3. Регулиране на теглото

Повечето хора знаят това, но все пак този факт заслужава място в този списък, тъй като проблемите със затлъстяването е все по-често срещан напоследък. Дори ако намалите теглото си само с 5% , това ще допринесе за подобряване нивата на холестерол, намаляване на кръвното налягане и риска от диабет. 

Прости здравословни избори, като замяната на сода с вода, чипс със зеленчуци, и поръчка на салата вместо пържени картофи, не само че ще ви помогне да свалите килограми, а също така да спестите пари. По данни от изслдване, средно затлъстелите хора харчат много повече пари за здравеопазване, отколкото останалите. 

 

4. Ще бъдете по-здрави

Не всеки, който е слаб е здрав или пък всеки, който е с наднормено тегло е болен, но правилното хранене допринася съществено за нашето здраве. Нездравосоловната храна е с високо съдържание на калории и с ниско съдържание на микроелемнти като витамини и минерали. Към нездравословните храни спадат чипс, пържени картофи, сода и мазни храни.

Ако не поемате нужното за организма количество витамини и минерали, излагате тялото си на риск от много заболявания. 

 

5. Ще живеете по-дълго

Същите заболявания, които ви карат да се чувствате зле и да харчите много пари, могат да намалят и продължителността на живота Ви. Диета с плодове и зеленчуци, в комбинация с упражнения е доказано, че увеличават продължителността на живота ви. Други изследвания са показали подобни асоциации между по-дългия живот и ограничаването на калориите или консумация на средиземноморска диета, която включва много плодове, зеленчуци, омега-3 мазнини от риба и зехтин. Без значение какъв здравословен хранителен режим ще изберете, той със сигурност ще допринесе за по-дългия Ви живот. 

 

Остави мнение/коментар

Код за сигурност
    Все още няма коментари

Категории